Vocal Soul fdLogga uppdaterad300TM S

Gott nytt år 2018! Tack för 2017 - Här är vad vi gjort under året!

Ett litet utdrag av händelserna under 2017:

Den vetenskapliga tidskriften Journal of Voice publicerade vår artikel! The "Overdrive" mode in the Complete Vocal Technique (Johan Sundberg, Annika Holmberg, Maddalena Bitelli, Ville Laaksonen). Denna forskningsstudie påbörjades redan i 2015 och det var härligt att slutligen få se den publicerad.

Jag föreläste på International Congress of Voice Teachers, dels ett föredrag/workshop om hur Complete Vocal Technique utvecklats och förändrats under de 15 år som jag praktiserat teknikerna och dels ett separat föredrag om mina och Ville Laaksonens gemensamma tekniker och förhållningssätt under titeln Moving Voice. En tvärvetenskaplig approach till röstpedagogik. 
 

I samband med konferensen bjöds också på galamiddag i Stadshuset och det blev tillfälle att träffa och diskutera med många intressanta forskare och föreläsare från världen över. Många favoriter medverkade under konferensdagarna, för att nämna några t.ex. Johan Sundberg (professor musikakustik KTH), prof. dr. med. Mathias Echternacht från Musicians institute i Freiburg och många fler.

Mathias Echternacht
Mathias Echternacht
Atilla Ozbilen med den särskilt utformade masken att användas för LaxVOX röstterapi
Atilla Ozbilen med den särskilt utformade masken att användas för LaxVOX röstterapi
Varierat schema i Finland!
Varierat schema i Finland!

En tur till Finland för att hålla workshop om Moving Voice med tema formanter i sång och sångundervisning. Ackompanjerat av cykling i de finska skogarna, inspelning och upptagningar med elektroglottografi (EGG) och förstås mycket nörderi i literatur och röstdiskussioner. 

Sveriges kompositörer och textförfattare SKAP arrangerade en dag särskilt tillägnad sånginspelning och jag höll workshopen Röstteknik & psykologi för musikproducenter för en sal fullproppad med musikbranchfolk, kul! Dessutom träffade jag då på producenten Danne Sundqvist som jag tidigare arbetat med och som också föreläste om inspelning under eventet. 

Vi fortsätter utveckla och etablera de nya lokalerna i Vasastan / Östermalm och satsar särskilt på vårt dedicerade rum för övare! 

Och så har vi påhälsning från Danmark flera gånger om! Dels kollegan Kaare Thøgersen som gästat som lärare för kursen Rocksång & Extreme Vocal Effects. Och sen kom även Helga Westmark - också hon från Danmark och höll kurs i Estill Voice Training i våra lokaler varpå jag passade på att delta. 

Kaare Thøgersen coachar med full inlevelse under kursen Rocksång & Extreme vocal effects. Kaare Thøgersen coachar med full inlevelse under kursen Rocksång & Extreme vocal effects.

Jag får även i år möta många unika röster och personligheter och ta del i deras utveckling under året. Talklienter under 2017 har kommit till övervägande del från näringsliv och politik men även alla typer av personer som vill förbättra sin kommunikation i jobbet eller privat.  Sångare av alla de slag har förgyllt studion med pophits, bluessväng,  soul, musikalrepetitioner, orginalmusik, death metal, arior, rap och allt du kan tänka dej. Och så de djupgående sessionerna med arbete kring psykologiska strategier, förändringsarbete, värderingar och annat kul! :) 

Vi har haft intensivkurser, introduktionskurser och så förstås den årliga modulfortbildningen för professionella och semi-professionella sångare. 

Inte att förglömma skräddarsydda fortbildningar och workshops för företag och produktioner och dessa är alltid lika intressanta och unika. Vad sägs t.ex. om en dag helt vikt åt growl i landstingets regi? :) 

Och så förstås två nya kullar med de alljämt inspirerande sångstudenterna från Kungliga Musikhögskolan!

Ja det är svårt att sammanfatta ett helt år i ett enda inlägg men detta var en liten inblick. Nu återstår bara att se vad 2018 har att bjuda på... 

Några av deltagarna från Modulfortbildning under vårterminen 2017
Några av deltagarna från Modulfortbildning under vårterminen 2017

TACK FÖR I ÅR! <3 Och varmt välkommen under 2018!

Annika Holmberg
Röstcoach inom sång, tal och relaterade ämnen